Hydratácia a voda v ľudskom tele

Voda je základom nášho tela!

Voda je základom nášho tela. Na dôležitosť vody takisto ukazuje skutočnosť, že zatiaľ čo človek môže žiť bez potravy približne 40 dní, bez vody môže žiť len 2 – 3 dni (v závislosti od teploty). Dokonca aj jediný deň, ktorý strávime bez dúška vody, sa odrazí na výkone, únave a morálnom stave človeka. Keďže voda, ktorú pijeme, preniká do každej bunky nášho tela, je jej kvalita veľmi dôležitá. Koľko toho teda máme piť a kedy? Hlavným pravidlom zostáva „všetkého s mierou“. Za posledných niekoľko rokov sa rozšíril názor, podľa ktorého čím viac vody za deň vypijeme, tým lepšie. Denná norma „správneho pitného režimu" odporúčaná nadšencami a predstavujúca 2,5 – 3 litre za deň, neberie prakticky do úvahy ročné obdobie, počasie, konštitúciu človeka ani charakter jeho činnosti. My radíme vypiť u dospelého človeka v strednom veku aspoň 25 – 30 ml vody na 1 kg telesnej hmotnosti. Dieťa s hmotnosťou 10 kg potrebuje už 100 ml a u dojčaťa vážiaceho 5 kg je to až 150 ml pitnej vody na 1 kg telesnej hmotnosti. Detský organizmus je navyše citlivejší na vplyv škodlivých prvkov nachádzajúcich sa vo vode. Chemické látky, percentuálne zastúpené v pitnej vode, znečisťujú detský organizmus omnoho viac ako organizmus dospelého. K tomu je nutné dodať, že detský organizmus je omnoho citlivejší na toxické látky a pôsobenie toxických zlúčenín má najväčší vplyv na jeho zdravie. Všetka voda v ľudskom tele sa označuje ako celková telesná voda (Total Body Water – TBW). U dospelých tvorí 55 – 60 % hmotnosti tela. Ženy pritom majú vo svojom tele menej TBW ako muži, pretože majú vyšší podiel tuku v tele (rovnaké pravidlo platí aj pre ľudí s nadváhou či obezitou). Malé deti a tehotné ženy majú zvýšený podiel TBW, naopak, v starobe sa podiel vody na hmotnosti tela znižuje (so zveličením teda môžeme povedať, že ako starneme, tak naše telá postupne vysychajú).

Celková telesná voda sa delí do dvoch základných skupín – na intracelulárnu (Intracellular Water – ICW) a extracelulárnu tekutinu (Extracellular Water – ECW) v pomere približne 2 : 1.

  • Intracelulárna tekutina

Je tekutina uložená vnútri buniek. Množstvo intracelulárnej tekutiny je priamo úmerné množstvu kostrového svalu.

  • Extracelulárna tekutina

Približne štvrtinu ECW nájdeme v cievach – je to tekutina intravaskulárna, čiže plazma. Zvyšok ECW sa nachádza v medzibunkovom priestore ako tzv. intersticiálna tekutina, čiže tkanivový mok. Stretávame sa aj s pojmom transcelulárna tekutina. Je to tekutina nachádzajúca sa v gastrointestinálnom trakte, v močových cievach a v telesných dutinách. Normálne je tejto tekutiny veľmi malé množstvo. Za chorobných stavov sa však jej objem môže zväčšiť až na mnoho litrov.

  • Intravaskulárna tekutina (= plazma): je ohraničená endotelovými  bunkami a vytvára prostredie pre krvné elementy,
  • Intersticiálna tekutina (= tkanivový mok) a lymfa: tvorí najväčšiu časť ECW
  • Transcelulárna tekutina = sekréty GIT, močlikvor, vnútroočná tekutina, pot v potných žľazách a i.,
  • tekutina väzivového tkaniva, chrupaviek a kostí.

     

    Hlavná funkcia vody:

  • pôsobí ako transportné prostredie pre živiny, elektrolyty, hormóny, krvné plyny, odpadové látky a elektrické prúdy
  • slúži ako rozpúšťadlo a vhodné prostredie pre chemické reakcie prebiehajúce v organizme
  • zvlhčuje a chráni sliznicu a udržuje pružnosť a odolnosť kože
  • udržuje stálosť vnútorného prostredia – homeostázu

 

Množstvo vody v tele závisí od:

  • Veku

Obsah vody v percentách klesá s pribúdajúcim vekom:

  • 70 – 80 % u čerstvo narodených
  • okolo 60 % u dospelých mužov s normálnou hmotnosťou
  • 50 – 55 percent u dospelých žien s normálnou hmotnosťou
  • okolo 50 percent u starších ľudí

 

  • Pohlavie

Ženy majú o niečo menej vody v tele ako muži, pretože majú viac tukového tkaniva, ktoré je na vodu chudobné. Muži zato majú viac svalovej hmoty, ktorú tvorí až 76 % vody.

  • Hmotnosti

Obsah vody v percentách klesá s pribúdajúcou hmotnosťou.

Obsah vody v rôznych tkanivách (muž, 70 kg)

Tkanivá

% Vody

Krv

83%

Koža

72%

Kosti

22%

Tuky

10%

Zubná sklovina

2%

 

Dostatok kvalitnej vody patrí k nevyhnutným životným potrebám. Preto sa aj k vode musíme správať s láskou a neplytvať ňou. Aj keď žijeme v Európe, ktorá sa považuje za oblasť s dostatočnými zdrojmi vody, za posledných 30 rokov dramaticky pribudlo období sucha. Situácia je momentálne najdramatickejšia v Kapskom meste. Pokiaľ sa drasticky nezmení správanie obyvateľov mesta, z kohútikov prestane tiecť voda 22. apríla 2018.