Možno schudnúť bez cvičenia?

Ako správne, ale aj zdravo schudnúť je v poslednom čase čím ďalej tým viac rozoberaná téma. Každý, kto sa snaží zbaviť nejakého toho kila, vie, že existujú dve hlavné hnacie sily, ktoré nás ženú k našej vysnenej hmotnosti. Jedna z ciest je strava a druhá pohybová aktivita. Ktorá z nich je však lepšia, rýchlejšia, zdravšia? Stále častejšie sa vo svojej praxi stretávam s ľuďmi, ktorí si myslia, že diéta na redukciu hmotnosti celkom vystačí. Stačí však naozaj znížiť svoj príjem kalórií a hmotnosť pôjde dolu sama? Na úvod si môžeme povedať, že najúčinnejší spôsob, ako schudnúť, je najprv znížiť množstvo kalórií vo svojom jedálnom lístku. Na začiatok celkom postačí zmenšiť svoje porcie a obmedziť alkohol. Môžeme síce tráviť v posilňovni hodinu denne, ale ak budeme jesť stále veľké množstvo kalórií, ktoré budú prevažne tučné, veľmi sladké a nutrične prázdne, tak v posilňovni iba strácame svoj čas a energiu. Ach tá diéta…

Diéta neznamená len zníženie množstva kalórií, ide skôr o typ potravín, ktorými sa stravujeme. Väčšinu ľudí, keď počujú slovo DIÉTA, prepadne úzkosť. Začnú sa obávať, že budú musieť drasticky zmeniť spôsob svojho stravovania a nebudú mať už taký pôžitok z jedla ako predtým. To je však veľký omyl. V skutočnosti sa týmto ľuďom môže otvoriť úplne nový svet. Naším cieľom by malo byť konzumovať potraviny najrôznejších farieb s vysokým obsahom vlákniny a používať aj rôzne druhy korení, ktoré by nás mali naučiť správne rozpoznávať najrôznejšie chute a postupne naštartovať aj náš metabolizmus na chudnutie.

Podľa prieskumu viac ako 80 % ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, získa svoje kilá do dvoch rokov späť. Drvivá väčšina ľudí, ktorým sa dlhodobo podarilo schudnúť 10 a viac percent, boli tí, ktorí okrem úpravy svojho jedálneho lístka zaradili do svojho denného rituálu aj cvičenie. Títo ľudia pravidelne vykonávali cvičenie 1 hodinu denne, pravidelne raňajkovali a sledovali televíziu menej ako 10 hodín týždenne.

Po celé desaťročia hľadáme zúfalo jediný trik, ktorý nám dopomôže k vysnenej postave. K tej však nevedie len jedna cesta, je to spojenie racionálnej výživy a pohybu. Uvádza sa, že ideálna hmotnosť je ovplyvnená zo 70 % diétou, 20 % cvičením a 10 % je daných geneticky. Vo svojich rukách teda máte 90 % k dosiahnutiu vašej ideálnej hmotnosti. Ak teda môžete a netrpíte nejakými závažnejšími ochoreniami, ktoré by vás celkom eliminovali v pohybe, vezmite tenisky a nájdite cvičenie, ktoré vás bude baviť, bude pravidelné a primerané vašej fyzickej kondícii a začnite. Pritom tiež myslite a plánujte svoj jedálny lístok. Všetko je dôležité si naplánovať a mať v tom režim. Budete sa diviť, ako skvele sa po cvičení a kvalitnej strave budete cítiť.