Vplyv vitamínu D

na naše zdravie

Vplyv vitamínu D na naše zdravie alebo máme sa báť opaľovacích krémov? Blíži sa leto a teda tiež obdobie, keď sa čím ďalej tým viac budeme stretávať s článkami, ktoré nás budú strašiť rizikom rakoviny kože a odporúčať nám natierať sa opaľovacími krémami s najvyššími ochrannými faktormi. Podľa týchto odporúčaní by sme seba aj naše deti mali natierať takmer neustále a na slniečku byť len minimálne. Ľudia sú potom často na slnku plne oblečení a vyhýbajú sa oslneniu. Na druhej strane môžeme počuť o tom, že nedostatkom vitamínu D trpí takmer 50 % našej populácie, a to najmä v jarných a zimných mesiacoch, keď je nedostatok UV žiarenia. Medzi rizikové osoby patria najmä seniori, novorodenci, tehotné ženy, dospievajúci a malé detí s nízkym príjmom vápnika v období rýchleho rastu. Opaľovacie krémy s vysokými ochrannými faktormi nás na jednej strane chránia pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia, na strane druhej nás však neúmyselne pripravujú o ich pozitívne účinky. Bezpochyby medzi ne patrí tvorba vitamínu D, ktorý ľudský organizmus potrebuje, a práve slnko je jeho najväčším zdrojom. Spálenie kože od slniečka je nebezpečné a je potrebné sa mu brániť. Lenže aj tu platí porekadlo „čoho je veľa, toho je príliš“. Okrem nadmerného používania opaľovacích krémov nám zvyšuje riziko nedostatku vitamínu D aj tmavšia farba pokožky, nadváha a obezita, nedostatočná konzumácia rýb a mliečnych výrobkov, pobyt v oblastiach ďaleko od rovníka, kde je po celý rok málo slnečného žiarenia, alebo pobyt vo vnútorných priestoroch bez možnosti vychádzať von (a s rastúcim vekom vitamín D potrebujeme čím ďalej tým viac). Množstvo vytvoreného vitamínu D znižuje aj znečistené ovzdušie či suchá koža u starších ľudí. Nedostatok vitamínu D (hypovitaminóza D) na sebe však spoznáme veľmi ťažko. Dosahy deficitu sú však skôr nepriame, málokto si ich spojí so súvislosťou s vitamínom D. Medzi príznaky nedostatku vitamínu D patria svalová slabosť a znížená vytrvalosť, únavový syndróm, smútok až depresia, podvýživa, zhoršenie činnosti mozgu, zlomeniny, zhoršená odolnosť organizmu bojovať proti infekciám atď.

Nedostatok vitamínu D podporuje aj celý rad ochorení, ako je obezita, cukrovka, ochorenie obličiek, hypertenzia, psoriáza, zápaly ďasien, reumatoidná artritída, schizofrénia, onkologické ochorenia, srdcové či autoimunitné ochorenie (Crohn či celiakia). Vitamín D ovplyvňuje viac ako 900 génov v ľudskom tele.

Ako ho teda prirodzene dopĺňať bez zdravotných rizík? Najlepšie je teda používať sedliacky rozum. Najprirodzenejšou možnosťou je opaľovanie. Samozrejme však rozumné. Vitamín D sa tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia z cholesterolu. Bežne sa udáva, že 20 minút slnenia 2× týždenne zaistí dostatočné množstvo tohto vitamínu. Tento čas na slnku je bez použitia opaľovacieho krému. Dlhšie opaľovanie bez ochrany by už zvyšovalo riziko kožných nádorov – najmä melanómu.

Vitamín D možno získať aj v strave. Sú to najmä morské ryby – losos (v divokej forme je viac vitamínu ako v chovanej na farmách), tresčia pečeň, makrela, ančovičky, ďalej vaječný žĺtok, tvarohové buchty, mlieko, bravčová masť, huby. Pozor, tradičný kapor medzi príliš bohaté zdroje nepatrí. Vitamínom D sú obohatené aj niektoré potraviny – napr. niektoré mlieka, jogurty, syry, mliečna výživa pre dojčatá a batoľatá, jedlé tuky, výrobky z obilnín (raňajkové cereálie, tyčinky…) a napr. aj kakao. Aspoň v zimnom období je pre naše zdravie optimálne preferovať fortifikované verzie výrobkov. Aj keď sú o niečo drahšie, investícia do nášho zdravia sa iste vyplatí.

Odporučený denný príjem vitamínu D je 2 000 – 4 000 IU denne u dospelého človeka. Dávke 2 000 IU zodpovedá asi 50 mikrogramov. Za bezpečnú dávku sa považuje ešte 10 000 IU (250 mikrogramov) denne. Deti, ktoré rodičia v dostatočnej miere nevystavujú slnku, by mali denne dostávať 1 000 – 2 000 IU, v závislosti od hmotnosti.

Leto nech je vítané.